Onze componisten
Concert zaterdag 8 oktober 2022 – 20u
Flor Alpaerts
Hij is één van onze belangrijkste componisten rond de beide wereldoorlogen. Was leerling van Jan Blockx en werd zelf leraar aan het Antwerps Conservatorium vanaf 1903. Hij werd in 1919 directeur van het Benoitfonds en vanaf 1924 directeur van het Conservatorium. Naast zijn opera ‘Shylock’, kunnen we met gerust gemoed zeggen dat ‘Pallieter’ en ‘James Ensor-suite’ werkelijk meesterlijke composities zijn, vol met orkestrale hoogstandjes.
Lucien Posman
Studeerde aan het Conservatorium van Gent bij Roland Corijn en in Antwerpen bij Nini Bulterijs. Vanaf 1981 was hij zelf leraar compositie in Gent, en vanaf 1993 samen met zijn broer de bezieler van ‘de Rode Pomp’ – een alternatieve concertzaal in Gent. In 2019 werd hij de eerste voorzitter van ComAV. Zijn vocaal werk op de teksten van William Blake kunnen we beschouwen als het hart van zijn erg divers oeuvre.
Ernest Van der Eyken
Studeerde altviool bij de legendarische Napoleon Distelmans in Antwerpen. Verder kreeg hij ook les van August De Boeck en Paul Gilson. In Wenen kwam hij terecht in de klas van Clemens Krauss voor orkestdirectie. Na een periode in vele orkesten gespeeld te hebben, richtte hij het Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen op. Tussen 1974 en 1990 was hij gedelegeerd bestuurder van Sabam. Naast zijn niet voltooide opera ‘Elckerlyc’ schreef hij liederen en kwartetten, en het nog steeds graag gespeelde ‘Refereynen ende Liedekens’ voor strijkorkest.
Henry George D’Hoedt
Aan het Conservatorium van Gent studeerde hij fagot. In 1920 behaalde hij een tweede Prijs van Rome. Enkele jaren later werd hij directeur in Leuven, waar hij een nieuwe impuls gaf aan het plaatselijk concertleven. Veel van zijn werk verdween in de papiersnijmachine. Gelukkig bleven dankzij kopieën zijn liederen bewaard. Veder bewijst de orkestsuite ‘Korte kronieken uit een Burgerleven’ zijn grandioos orkestraal meesterschap.
Ruben De Gheselle
Studeerde aan het Conservatorium van Gent, waar hij bekroond werd met de Emile Mathieu prijs in 2014. Maar hij beweegt zich als vroege dertiger ook in de filmmuziek, waarin hij al een mooie reputatie wist op te bouwen. In 2021 kreeg zijn score voor ‘Clara Sola’ een onderscheiding op het muziekfestival van Gent.
Mathias Coppens
Na zijn studies in Antwerpen vervolmaakte hij zich aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2006 ontving hij de titel van ‘Jonge componist van het Jaar’. Hij verhuisde naar Californië om zich te bekwamen in filmmuziek. Toch blijft hij het contact met zijn thuisland behouden en geeft zomercursussen in Neerpelt.
Concert zondag 9 oktober 2022 – 12u30
Emanuel Adriaenssen
Hij werd in de eerste helft van de 16e eeuw geboren in Antwerpen. Hij studeerde een tijdlang in Rome, maar kwam terug naar Antwerpen en ging wonen op de Meir. Naam maakte hij door de publicatie van ‘Pratum Musicum’. Nogal wat dansliederen zijn gebaseerd op Vlaamse liederen, maar ook Napolitaanse of Franse liederen zijn hier te vinden. Omwille van zijn omvang en muzikale kwaliteiten is zijn werk van groot belang voor de ontwikkeling van de luitmuziek in de Lage Landen.
Concert zondag 9 oktober 2022 – 20u
Raoul De Smet
Als Antwerpenaar ging hij voor compositie te rade bij August Verbesselt, Lucien Goethals en Ton De Leeuw. Hij was een actief bezoeker van vele Europese Festivals voor hedendaagse muziek. Zelf organiseerde hij tussen 1974 en 1994 een concertreeks ‘Orphische avonden’ waarin de creatie van heel wat Vlaamse muziek centraal stond. Tussen 2006 en 2016 realiseerde hij voor Ambrozijn een 50-tal interviews met Vlaamse componisten.
Jef Maes
Onder impuls van André Cluytens koos Jef Maes voor een muziekloopbaan. Als altviolist studeerde hij bij Napoleon Distelmans en verder was Karel Candael zijn leraar voor theoretische vakken en compositie. Hij speelde onder Lodewijk De Vocht en Flor Alpaerts. Zelf was hij in 1956 één van de oprichters van ‘De Philharmonie’. Zijn 1e Symfonie kende groot succes; tevens de ‘Concertante Ouverture’ die hij in 1961 schreef voor een eerste jubileum van de Philharmonie van Antwerpen. Hij was ook vele jaren leraar kamermuziek aan het KVMCA.
August De Boeck
Het was zijn vriend Paul Gilson die hem aanspoorde om te componeren. Naast zijn succeswerk ‘Dahomeense rapsodie’ schreef hij tussen 1900 en 1920 vijf opera’s. Verder schreef hij een groot aantal liederen op Nederlandse en Franse teksten, die door Ravel werden vergeleken met deze van Fauré. Hij overlijdt in zijn geboortedorp Merchtem in 1937.
Peter Welffens
Niettegenstaande zijn vader uit Hannover kwam, is Welffens een rasechte Antwerpse componist. Zijn ganse professionele carrière werkte hij voor het Antwerps jeugdtheater. Componeren voor theater en ballet lag hem goed. Zo schreef hij zijn kindercantate ‘Hoe de slakken hun huisje kregen’ op 14 dagen tijd. Het werd in de jaren 70 dikwijls uitgevoerd door het Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen. Maar ook zijn ‘Rubens-diptiek’ was spraakmakend, alsook een aantal balletten – Jettatura – die gretig gedanst werden door de balletensembles van Lea Daan en Jeanne Brabants.
Pieter Schuermans
Hij kreeg zijn opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij nu coördinator is van de compositieafdeling. Hij is één van de mentors van Amaj, de symfonische jeugdwerking in Vlaanderen. Tevens is hij voorzitter van ComAV-Vlaanderen. In zijn doctoraat zocht de componist naar een verbinding tussen de complexiteit van ritme en metrum met een directe en toegankelijk toonspraak.
Armand Coeck
Geboren in Menen, werd hij in de begin jaren ’60 leraar gitaar in Harelbeke. Van dan dateren ook zijn eerste composities voor gitaar, waarmee hij gelauwerd werd op de ‘Coupe International de la Guitare’ in Parijs. Naast invloeden van Villa-Lobos werd hij ook gefascineerd door de mystieke sfeer in de muziek van Guilaume de Machaut. In 1997 schrijft hij een gitaarconcerto, dat al snel over heel de wereld uitgroeit tot een repertoire stuk.
Wilfried Westerlinck
Als Leuvenaar geboren studeerde hij aan de Conservatoria van Brussel en Antwerpen, maar ook in Monte-Carlo voor orkestdirectie. Naast 13 jaar muziekanalyse gegeven te hebben in Antwerpen, was hij tussen 1968 en 2001 verbonden als producer bij de VRT, waar hij rond Vlaamse componisten tal van programma’s realiseerde. Radio 3 zette hij op de kaart met ‘de Nachten van Radio 3’ en ‘Radio 3 in de Stad’. Zijn oeuvre telt heel wat kamermuziek met tal van werken voor solo-instrumenten. In 2016 werd hij in Amsterdam gelauwerd met de ANV Visser-Neerlandia prijs.